resultsfirstpreviousnextenduitgebreidhome

Kubusbeeld van Simoet

ast22_1.jpg

Kubusbeelden zijn bekend om hun gestileerde uitvoering in de vorm van een hurkende persoon waarvan de knieën zijn opgetrokken totaan de schouderhoogte en de armen zich in een gekruiste positie bevinden. Dit type beeld werd in het Middenrijk uitgevonden, maar werd pas populair in het Nieuwe Rijk en de Late Periode. Dit type leent zich voor het aanbrengen van teksten vanwege de vlakke zijden en is praktisch beter uitvoerbaar dan andere, meer natuurgetrouwe zitbeelden. Het beeld van Simoet, echter, is minder gestileerd dan andere soortgelijke beelden waardoor bepaalde lichaamsvormen nog te onderscheiden zijn. Deze man draagt een zwart geverfde tweedelige pruik, een korte baard en hij houdt een slakrop vast in zijn rechterhand. Dit laatste kan een symbool van levenskracht en opstanding zijn (cfr. AST 10) en kan bovendien ook geassocieerd worden met de houding van Simoet: deze lijkt op de stereotypische houding die de jonge zonnegod aanneemt wanneer hij 's ochtends in het oosten ontwaakt. De plooien van het gewaad van de overledene zijn nauwkeurig weergegeven op de voorkant. De gewoonlijke plaats van de tekstkolom in het midden van de breed uitstaande schort, die de wens voor het welzijn van de Ka van de geprezene uitdrukt, is hier ook aan de orde. Andere offerformules voor Osiris en Hathor bevinden zich op de rand van de beeldbasis en op de achterkant van het beeld.

Huidige bewaarplaats

RIJKSMUSEUM VAN OUDHEDEN [06/001] LEIDEN

Inventarisnummer

AST 22

Datering

RAMSES II/WESERMAÄTRE-SETEPENRE ?; MERENPTAH/BAENRE ?

Vindplaats

NECROPOLIS VAN SAQQARA ?

Categorie

BEELD

Materiaal

ZANDSTEEN

Techniek

GEBEELDHOUWD

Hoogte

62 cm

Breedte

28.5 cm

Diepte

41 cm

Vertaling

(1) Moge (alles) wat op de offertafel van Wennefer verschijnt (ten goede komen) aan de Ka van de Schrijver van het Schathuis Simoet.

(2) Een offer dat de koning geeft (aan) Hathor, de Meesteres van het Westen, moge zij de zoete wind van het Noorden geven en alle goede en reine dingen waarvan een god leeft voor de Ka van de Meesteres van het Huis, Taemsewodjes.

(3) Een offer dat de koning geeft (aan) Osiris, de Heerser van de Eeuwigheid, moge hij een offer geven van voedsel dat voor u verschijnt en rechtvaardiging bij de god, voor (het welzijn van) de Ka van de Schrijver van het Schathuis van de Heer van Beide Landen, Simoet, waar van stem.

(4) Een offer dat de koning geeft (aan) Osiris, de Heer van de Eeuwigheid, moge hij alle goede en reine dingen geven voor de Ka van de Schrijver van het Schathuis van de Heer van Beide Landen, Simoet, waar van stem.

Bibliografie